Llibres

Planelles y la Altea de los 60

En este libro, Rafael Llorca y Cristina Fuster muestran la gestión de un alcalde de Altea, José María Planelles, en la época franquista, que fue fundamental para el futuro de este pueblo, en cuanto a la forma particular con la que logró desarrollarlo económicamente, en cuanto a su gran bagaje cultural y en cuanto a la creación de un sentimiento de orgullo por la pertenencia a Altea de todos sus habitantes. Planelles significó un punto de inflexión ante el reto a la abertura al turismo extranjero. Consiguió preservar el pueblo antiguo del desarrollo urbanístico y facilitó la llegada de artistas, optando por un turismo selecto.

En realidad se trata de dos libros en uno. El primero, "José María Planelles, ideólogo y político de la nueva Altea" recorre la biografía de Planelles. Se estudia en detalle su actuación al frente del ayuntamiento alteano, y otros aspectos más personales de su vida.

El segundo, "La Altea de los años 60: Economía y sociedad" analiza el contexto social de aquella década clave en Altea, con particular énfasis en el turismo, el urbanismo y las iniciativas culturales.

Un estudio pionero de la historia contemporánea reciente, del que hay tan pocas muestras en nuestro entorno.

La Revolución de Septiembre

El libro La Revolución de Septiembre se publicó en 1929 como primero de una serie prevista de tres volúmenes con el título genérico de "Cartas de Conspiradores". Recoge la correspondencia en poder de Manuel Ruiz Zorrilla (el líder del partido republicano) sobre los orígenes del movimiento republicano español, datadas entre 1857 y 1869, que llevaron a la huida del país de Isabel II en 1868. Una correpondencia que se custodiaba en "La Pileta", finca de José María Esquerdo en la Vila Joiosa.

El trabajo de selección corrió a cargo de Vicente Álvarez Villamil, yerno de Esquerdo, y del entonces maestro y joven periodista Rodolfo Llopis, natural de Callosa d'en Sarrià y que después fue secretario general del PSOE en el exilio.

Un material imprescindible para el estudio de aquella Revolución de Septiembre o Revolución Gloriosa, esencial en la historia de España, de la que ahora se cuplen 150 años. El principal de los conspiradores fue Juan Prim, protagonista de gran parte de la correspondencia y presidente del primer gobierno republicano hasta su asesinato en 1870.

Corsarios norteafricanos en Benidorm

Hoy día resulta impensable que disfrutar de la playa de Benidorm, bañarse o navegar en su bahía pudiera implicar la esclavitud o la muerte. Pero así fue durante los primeros 500 años de existencia de dicha ciudad. En la Edad Media sufrió muchos ataques de corsarios norteafricanos y en cuatro de ellos se llevaron cautivos a todos sus habitantes. Algunos regresaron tras pagar rescate pero otros no lo pudieron hacer. A principios del siglo XVI, tras un nuevo ataque, sus habitantes abandonaron Benidorm y su término municipal fue absorbido por Polop. Tan sólo permaneció en el castillo un grupo de personas encargadas de la vigilancia del litoral. Aún así los norteafricanos destruyeron tres veces sus murallas, su castillo y la mayoría de sus casas. El Reino de Valencia reconstruyó los elementos defensivos pero no sus casas y Benidorm siguió deshabitado durante siglo y medio. Sólo los pescadores acudían en invierno y algunos de ellos fueron atrapados por los corsarios argelinos.

A partir del siglo XVII se mejoró el sistema de alerta y defensa y los corsarios dejaron de atacar en tierra con lo que se pudo repoblar Benidorm en 1666. Pero siguieron los ataques en el mar y en fecha tan tardía como 1824 aún tenemos constancia de pescadores cautivos.

La Conspiración de los Andaluces

Antonio Ronda Llorca es el militar nacido en Altea que ha participado en más guerras y combates. Empezando de soldado llegó a coronel y a gobernador político-militar de Morella. Esta biografía elaborada meticulosamente por Luis F. Morote aprovecha la abundante y poco explotada información de los archivos militares para construir un relato exhaustivo del personaje y su época. Nos lleva al ambiente tardofeudal de Altea a finales del siglo XVIII, a las causas de aquellas batallas decisivas, a los movimientos de tropas en que recorrió toda la península, desde la Guerra de las Naranjas de 1801 a los Cien Mil Hijos de San Luis de 1823, y a la geografía y sociedad de los diferentes lugares recorridos.

Acérrimo defensor del absolutismo, Ronda participó en la "conspiración de los andaluces" para liberar el general Javier de Elío, preso en Valencia durante el Trienio Liberal (y finalmente ejecutado por traición en 1822). Fue uno de los que habían conspirado, previamente, en el retorno de Fernando VII en 1814.

Desde su posición de gobernador en Morella (1825-1833), combatió las guerrillas liberales, en un antecedente de las guerras carlistas que asolaron el Maestrazgo poco después.

Historia de Benidorm

Francisco Amillo va nàixer a Vila-real, però va escollir Benidorm com a lloc on desenvolupar la seua vida professional i personal. Actualment jubilat, va ser catedràtic d’història de l’IES Beatriu Fajardo de Benidorm, del qual va ser també el seu primer director. Del temps que ha dedicat a la investigació històrica han resultat diferents obres, moltes d’elles sobre temes locals de Benidorm.

Des de la primera història de Benidorm publicada el 1892 per Pedro María Orts Berdín, no hi ha hagut cap obra de l’amplitud d’aquesta Historia de Benidorm – De los orígenes a 1960. Amillo analitza al llarg de quinze capítols els esdeveniments més importants d’aquesta població en successius períodes històrics. Hi ha, entre altres temes: els íbers del tossal de la Cala, el Benidorm medieval de Bernat de Sarrià i el renovat de Beatriu Fajardo, les peripècies del subministrament d’aigua al llarg del temps, l’activitat marinera i pescadora, i els començaments de l’activitat turística que tanta importància ha assolit en els últims cinquanta anys.

Es tracta d’un llibre destinat a públics de tot tipus, sense abandonar el rigor i l'objectivitat que Benidorm i la seua història mereixen.

A més a més, aquest llibre és el primer que publica AEMaBa com a editorial independent. Un altre motiu d’orgull per tots els nostres socis i simpatitzants.

La història medieval de Vilajoiosa

Els orígens de la vila de Vilajoiosa, des del temps de la seua fundació fins al final de l'edat mitjana, són l'objecte de la nostra última publicació. 

L'autor és el nostre president Agustí Galiana, que de fa uns anys està recopilant documents antics de la comarca. 

El recentment desaparegut Pere Maria Orts ha estat l'únic en intentar una història medieval de Vilajoiosa, dins del llibre "Introducció a la història de la vila de Vilajoiosa i el notari Andreu Mayor", fa quasi cinquanta anys.
El llibre està dedicat a Orts i a Pepe Payá, cronista local de la Vila i descobridor del primer text íntegre de la carta de poblament, el 1987.
Un dels molts documents inèdits que apareixen en aquest nou llibre és un trasllat --dins dels papers d'un plet de 1452-- de la carta de poblament atorgada per Bernat de Sarrià, en la qual queda clar que la data de fundació és el 8 de març de 1301, i no el 8 de maig de 1300, com es creia fins ara.
Es presentarà el llibre a la Llar del Penionista de Vilajoiosa, dimarts 8 de març de 2016, a les 20.00 h. Hem volgut que siga aquest dia per l'aniversari de la carta de poblament.
La imatge de coberta és un dibuix de l'artista viler Ovidio M. Maestro, realitzat per a l'ocasió a partir de les indicacions de Galiana.

La Marina Baixa en 1791

Estem publicant un llibre i una revista Sarrià cada any, aproximadament. Ara que fem 10 anys no podia ser menys.
Enguany teníem el projecte de publicar un informe inèdit del 1791. Els informes del bisbat de València per a la constitució d'un Nomenclàtor oficial, que l'arquebisbe de València, Francisco Fabián y Fuero, es va prendre amb interés especial, y que recullen informació valuosa sobre totes les nostres parròquies. Obra de redactors anònims, ha passat a la història com a “l'informe del bisbe Fabián”.
Té especial valor quant al poblament rural, amb els noms i cognoms dels qui tenien cases al camp. Aporta així mateix dades originals sobre toponímia, edificis tals com ermites i castells, i sobre l'origen de les parròquies.
Complementat amb un excel·lent pròleg de César Evangelio que tracta de la biografia detallada del bisbe Fabián.
Esperem que siga d'interés per als nostres socis i amics, i públic en general. Es vendrà en llibreries al preu de 15 € (com sempre amb preu especial reduït per als socis).

Reseña histórica de La Marina

Ens hem proposat publicar un llibre i una revista cada any. El llibre d'enguany és una obra inèdita de 1880, que vam descobrir que era la primera obra d'estudi comarcal sobre la Marina, i sobre la Marina Baixa en particular. Es tracta de la Reseña histórica de los pueblos de la Marina, de Pedro-María Orts Berdín. 
L'autor era un jutge de Benidorm, que figurava en la nostra exposició de  personatges del segle XIX. El nét de l'autor és el nostre il·lustre i benvolgut historiador i erudit Pere-Maria Orts Bosch, qui ha dedicat unes paraules de presentació.
La nostra edició compta també amb tres pròlegs, un d'Agustí Galiana (sobre la importància d'Orts Berdín en la investigació de la Marina Baixa), un altre d'Albert Alcaraz (sobre els historiadors locals del XIX) i finalment un de César Evangelio sobre les famílies Orts i Berdín de Benidorm.
A la Reseña es parla de Dénia, Xàbia, Calp, Altea, Benidorm i Vilajoiosa.
Explica la molt dolenta situació social a finals del XIX a la comarca, anys de sequera i emigració, i reclama inversió en infraestructures.
Ho hem il·lustrat amb fotos antigues i mapes de l'època.
Hem comptat amb la col·laboració dels ajuntaments d'Altea, Benidorm i Vilajoiosa. Presentarem l'obra en Altea (22-12-2014), Benidorm (29-1-2015), la Vila (data pendent) i Dénia (data pendent).

Benidorm 1808

El nostre soci, i destacat animador cultural de Benidorm, César Evangelio, ha escrit un llibre sobre el començament de la Guerra del Francés (o Guerra d’Independència), vist des del punt de vista de Benidorm i comarca. Ens va semblar que l’havíem de publicar, i ací el tenim ja. És la nostra primera publicació del 2013.

Es fa un repàs als esdeveniments ocorreguts al llarg de l’any 1808. Aquell va ser un any transcendental, que va canviar la història, acabant amb l’antic règim i donant començament al món com l’entenem ara. Res ja no va ser com abans. César ha investigat llibres i arxius i ens dóna un muntó de detalls de com era la vida aquell en temps de l’ocupació napoleònica. Una època que coneix molt bé.

És una obra molt ben escrita i de gran interés històric. A més, s’hi han inclòs algunes fotografies antigues de Benidorm, cedides amablement per l’Arxiu Municipal. Estem segurs que serà molt ben acollit.

Els parlars de la Marina

El 2005 el callosí Vicent Beltrán va publicar El parlar de la Marina Alta, una obra molt ben acollida, però que deixava sense estudiar bona part de la nostra comarca. En els últims anys, Beltrán, amb l’ajuda de Teresa Herrero, han acabat un treball exhaustiu d’enquestes a tots els pobles de la Marina (Alta i Baixa), i el resultat és una nova obra, que acaba d’eixir d’impremta, Els parlars de la Marina - L'empremta mallorquina, que consta de tres volums:

I. Estudi geolingüístic dels parlars de la Marina Alta

II. Estudi geolingüístic dels parlars de la Marina Baixa

III. Atles lingüístic de la Marina

El volum II és el més novedos, i més interessant per a la Marina Baixa, junt amb el volum III que presenta una magnífica cartografia a color de la distribució de variants ligüístiques, lèxiques sobre tot.

Els editors de l’obra són el IECMA i el MACMA, de la Marina Alta, amb la col·laboració de diferents institucions, entre les quals AEMABA.

Els tres volums es distribueixen conjuntament. La major part de la tirada es distribuirà entre les institucions col·laboradores, com els diferents ajuntaments (lamentem que dos dels nostres no hagen col·laborat res), però hi ha un curt nombre d’exemplars per a la venda al públic al PVP de 20 €. Per als socis d’AEMABA que ens ho demanen, el preu és de 15 €.

 

Documentació històrica i bibliogràfica de la Marina Baixa

L'Associació d'Estudis de la Marina Baixa ha publicat un CD ROM amb una recopilació de documents antics de la Marina Baixa. Inclou uns 2.000 documents de tots els pobles de la comarca, tots els temes i totes les èpoques, comprovats en les fons originals.

Hi ha textos en llatí (molts d'ells traduïts), català, castellà i altres idiomes. Hi ha documents oficials de cancelleries reials i ajuntaments, obres de cronistes i historiadors i fins i tot algunes obres de creació literària

A banda dels escrits, hi ha uns cent documents gràfics, principalment mapes. A més a més, es pot trobar una bibliografia de la comarca, classificada per temes segons les signatures CDU usades en les biblioteques de tot el món.

Podeu trobar múltiples històries. Coses que han passat en la nostra terra. Amb escenaris i protagonistes locals. Moltes d'elles poc o gens conegudes.

Un recurs a explotar pel curiós, pel lector, per l'estudiant, pel professor, per l'investigador.