Llibres

Reseña histórica de La Marina

Ens hem proposat publicar un llibre i una revista cada any. El llibre d'enguany és una obra inèdita de 1880, que vam descobrir que era la primera obra d'estudi comarcal sobre la Marina, i sobre la Marina Baixa en particular. Es tracta de la Reseña histórica de los pueblos de la Marina, de Pedro-María Orts Berdín. 
L'autor era un jutge de Benidorm, que figurava en la nostra exposició de  personatges del segle XIX. El nét de l'autor és el nostre il·lustre i benvolgut historiador i erudit Pere-Maria Orts Bosch, qui ha dedicat unes paraules de presentació.
La nostra edició compta també amb tres pròlegs, un d'Agustí Galiana (sobre la importància d'Orts Berdín en la investigació de la Marina Baixa), un altre d'Albert Alcaraz (sobre els historiadors locals del XIX) i finalment un de César Evangelio sobre les famílies Orts i Berdín de Benidorm.
A la Reseña es parla de Dénia, Xàbia, Calp, Altea, Benidorm i Vilajoiosa.
Explica la molt dolenta situació social a finals del XIX a la comarca, anys de sequera i emigració, i reclama inversió en infraestructures.
Ho hem il·lustrat amb fotos antigues i mapes de l'època.
Hem comptat amb la col·laboració dels ajuntaments d'Altea, Benidorm i Vilajoiosa. Presentarem l'obra en Altea (22-12-2014), Benidorm (29-1-2015), la Vila (data pendent) i Dénia (data pendent).