Novetats

La Universitat de València convoca els instituts comarcals

Divendres 25 de novembre de 2011 la Universitat de València, a través del seu nou Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial, va convocar els instituts d’estudis comarcals (IDECO) valencians, al Jardí Botànic de València. Amb assistència del vicerector i el rector.
AEMaBa hi va ser. Possiblement fórem l’IDECO més jove dels presents (la majoria es van fundar fa uns 25-30 anys). Com els altres, vam presentar les nostres publicacions i vam exposar breument la nostra trajectòria.
Les diferents intervencions van posar de manifest uns problemes generals: pocs socis (si bé alguns tenen un arrelament important), dificultats econòmiques, una gestió voluntarista però poc professional, la poca arribada al públic general (particularment fora de la comarca), la poca entrada de gent jove, etc.
Vaig aprofitar per prendre nota d’algunes coses que fan en altres comarques.


La Universitat de València va mostrar intenció de col·laborar a resoldre alguns d’eixos problemes. No per la via de subvencionar res. Sinó d’altres maneres sobre les quals s’anirà treballant: donant accessibilitat a les nostres publicacions en internet, fent que els alumnes universitaris puguen fer pràctiques en els IDECO, etc.
Ja és d’agraïr que des de la Universitat es reconega la investigació i divulgació que es fa a les comarques, que sovint serveix per alimentar el treball dels departaments universitaris (sense que fins ara ni donaren les gràcies ni proporcionaren a les comarques un retorn d’informació).


Al final de la jornada es van aprovar uns acords i compromisos de part de la Universitat i dels IDECO. Teniu el document en la pàgina http://projeccio.uv.es al marge esquerre, en la notícia “IDECO Manifest 2011”. Destaque els següents punts:

- cessió d’una web de la Universitat als IDECOS
- inici d’una col·laboració institucional estable
- posar el Servei de Publicacions de la Universitat al servei dels IDECO
- celebració conjunta el 2012 d’un congrés

 

Agustí Galiana, president d'AEMaBa