Novetats

Els Màrtirs de la llibertat

Com cada any, a Alacant es commemora la mort dels anomenats “Màrtirs de la Llibertat”, un grup de militars i ciutadans que van participar en un alçament liberal el 1844, en contra de l'absolutisme, comandat pel militar català Pantaleó Boné.

El 19 de febrer es va fer una processó cívica fins al Panteó dels Guijarro, en el Palamó (poble del terme d'Alacant també conegut pel nom de “Villafranqueza”). Aquest monument, construït a principis del segle XIX, ben visible des de l'autovia de circumval·lació d'Alacant, va ser el lloc on afusellaren una part dels revolucionaris liberals, en tal dia, capturats als afores de la ciutat.
El 8 de març de 1844 va acabar la revolta amb l'afusellament de la resta de revolucionaris, al port d'Alacant, en un lloc que durants més d'un segle s'ha dit “Paseo de los Mártires”, fins que després se li va posar el nom d'“Esplanada d'Espanya”. Amb motiu de la segona data es duen flors al cementeri d'Alacant (durant un temps es feia a un monument que hi havia al començament de l'Esplanada). Aquests homenatges han estat tradicionals, com a mostra del record popular als defensors de les llibertats.

Val a dir que entre els rebels hi havia un ciutadà de Vilajoiosa: Ignacio-Paulino Miquel, un llavors jove advocat, desplaçat a Alacant com  a cap de les milícies vileres. Francesc Martínez, investigador de la Vila, ha descobert la identitat d'aquest il·lustre personatge, abans dificultada pel fet que solia parlar-se d'ell com a “Ignacio Paulino”, com si Paulino fóra el cognom. Ignacio Martí Miquel, l'autor de la Historia de Villajoyosa escrita cap a 1887 i recentment recuperada, va dedicar l'obra a la memòria del seu oncle, aquest Miquel mort a Alacant.

La imatge és reproducció d'un quadre que es troba a l'ajuntament d'Alacant, treta de la web d'Alicante Vivo.